Edat Mitjana i Cinema a Terres de Llengua Catalana

by joansolecamardons | created - 6 months ago | updated - 5 months ago | Public

Films, sèries i documentals sobre l'Edat Mitjana a Catalunya i al conjunt de les Terres de Llengua Catalana. Tractament (7 categories): Dramatització; Hagiogràfic; Documentalisme; Recreació dramatitzada; Descriptiu informatiu; Costumisme; Metahistòric.

 Refine See titles to watch instantly, titles you haven't rated, etc
  • Instant Watch Options
  • Genres
  • Movies or TV
  • IMDb Rating
  • In Theaters
  • On TV
  • Release Year
  • Keywords

IMDb user rating (average) to
Number of votes to »
ResetReset
Release year or range to »
1. La spada del Cid (1962)

86 min | Drama, History

Film based on the homonymous poem and other documents from the epoque.

Director: Miguel Iglesias | Stars: Chantal Deberg, Roland Carey, Sandro Moretti, Daniela Bianchi

Votes: 62

Tractament: Hagiogràfic; Gènere: Adaptació al Cine, Històric; Època: Edat Mitjana

2. The Prodigious Life of Father Vincent (1978)

78 min

Filmed like a theatrical cartoon strip and in satirical style, the film describes several miracles of Sant Vicent Ferrer, a Christian ecclesiastical of the fourteenth century and patron ... See full summary »

Director: Carles Mira | Stars: Albert Boadella, Ángela Molina, Ovidi Montllor, Quico Carbonell

Votes: 21

Tractament: Dramatització; Gènere: Comèdia; Època: Edat Mitjana

3. Despertaferro (1990)

75 min | Animation, Adventure, Fantasy

Add a Plot

Director: Jordi Amorós | Stars: Joan Borràs, María Moscardó, Roger Pera, Arsenio Corsellas

Votes: 24

Tractament: Dramatització; Gènere: Animació; Època: Edat Mitjana

Tractament: Dramatització; Gènere: Drama; Època: Edat Mitjana

Tractament: Hagiogràfic; Gènere: Històric; Època: Edat Mitjana La història transcorre al segle XI, quan els comtats catalans d'ambdós costats dels Pirineus després de no renovar el jurament de fidelitat amb el rei franc es troben en plena expansió cap al sud i combatent contra l'aliança musulmana formada per amazics, muladites autòctons i àrabs. Arnau és un noble cristià, valent i fidel a les seves idees, el preferit del Comte de Barcelona, i es trobarà enmig de passions amoroses i aferrissades lluites pel poder. La sèrie va ésser rodada en pel·lícula cinematogràfica i en bona part en escenaris naturals catalans i aragonesos. El tema dels crèdits, "Arnau", és cantat pel mateix Carles Sabater.

Fonamentalment, es tracta d’una obra que cerca plasmar la màgia de la llegenda, no pas l’atmosfera històrica, ni elegiàtica del mite. Sense renunciar a la vessant mitològica del personatge, el que s’intenta és humanitzar-lo i fer-lo més polièdric, fet pel qual els guionistes defugiren bastant de les fons tradicionals literàries: Marià Aguiló, Marià Milà Fontanals, Joan Maragall, Jacint Verdaguer, Miquel Ferrà, o Josep Maria de Segarra, entre d’altres. La promoció d’aquest film partia del següent principi: "Si el comte Arnau va existir o no, no importa. El que importa és el mite. Un mite propi i no aliè. Arnau no és una història, sinó moltes. Humanes, màgiques, polítiques, emocionants".

6. Carles, príncep de Viana (2001 TV Movie)

104 min | Drama

In 1462, the Prince Charles of Viana, firstborn of the King John II of Aragon and rebel, accepts to appear before the Parliament in the city of Lleida although he knows it could be another ... See full summary »

Director: Sílvia Quer | Stars: Ferran Audí, Manel Barceló, Joan Borràs, Marc Cartes

Votes: 8

Tractament: Hagiogràfic; Gènere: Biografia; Època: Edat Mitjana

Tractament: Documentalisme; Gènere: Documental; Època: Edat Mitjana

8. Tirante el Blanco (2006)

122 min | Adventure, Romance

Tirante the knight is as committed to fighting the Turks in Constantinople as he is to relieving Carmesina, the heiress to the Byzantine Empire, of her virginity.

Director: Vicente Aranda | Stars: Caspar Zafer, Esther Nubiola, Leonor Watling, Ingrid Rubio

Votes: 805

Tractament: Dramatització; Gènere: Històric; Època: Edat Mitjana

Tractament: Hagiogràfic; Gènere: Biografia; Època: Edat Mitjana Ermessenda està ambientada en el segle XI, i relata gran part de la història d'Ermessenda de Carcassona, esposa de Ramon Borrell, i que va ser comtessa de Barcelona, Girona i Osona entre 993 i 1057, governant durant seixanta anys (primer conjuntament amb el seu fill Berenguer Ramon I, posteriorment sola i finalment amb el seu nét Ramon Berenguer I), i malgrat viure en una època en què la política estava fortament dominada pels homes, i aconseguint arribar a ser una de les dones més poderoses i influents de la Història de Catalunya

10. Armengola (2011)

65 min | Adventure, Drama

In the XIIIth Century, King James I started the Christian reconquest. The Moorish leader of the town of Oryula refuses to surrender and prepares to kill all his people before the King's ... See full summary »

Director: Pablo Riquelme | Stars: Jesús Arronis, Juan A. Calderón, Atanasio Die, Manoli García

Tractament: Dramatització; Gènere: Històric; Època: Edat Mitjana

11. Pàtria (2017)

112 min | Animation, Action, Adventure

Pàtria tells the legend of 'Otger of Cataló and the 9 Barons of Fame' is a Catalan folk epic legend with great brushstrokes that tells the origins of Catalonia.

Director: Joan Frank Charansonnet | Stars: Óscar Aragonés, Àngels Bassas, Dani Bernabe, David Canals

Votes: 27

Tractament: Dramatització; Gènere: Històric; Època: Edat Mitjana "Pàtria", un 'Braveheart' català? Entre el to exaltat de les batalles (tocades per l’esperit èpic de Braveheart), les intrigues de convent (a la manera d’"El nom de la rosa") i les al·lusions sexuals (¿una empremta de "Joc de trons"?), Pàtria planteja un relat de marcades arrels artúriques que sembla adoptar com a model principal l’"Excàlibur" de John Boorman, amb les seves ombrívoles incursions en el gènere fantàstic. Per desgràcia, aquesta producció independent no està a l’altura dels seus referents i acaba un pèl extraviada entre els codis estètics del cinema èpic de Hollywood, uns diàlegs marcadament literaris i unes ambicions de telefilm d’alt pressupost. (Crítica de Manu Yáñez a Play ARA 08-06-2017)

12. La catedral del mar (2018)

TV-MA | 55 min | Drama, History

Based upon Ildefonso Falcones novel.

Stars: Jordi Aguilar, Aitor Luna, Pablo Derqui, Ginés García Millán

Votes: 1,373

Tractament: Recreació dramatitzada; Gènere: Adaptació al cine; Època: Edat Mitjana

13. Comtes. L'origen de Catalunya (2017– )

History

Barcelona, the 9th century. A violent time for the Counts of Barcelona, who will fight for their own land, their life and their freedom . Their battles, inside and outside their territory, will define the future of Catalonia.

Stars: Tony Corvillo, Pol Nubiala, Gerard Oms, Martí Salvat

Votes: 11

Tractament: Hagiogràfic; Gènere: Biografia; Època: Edat Mitjana Amb guió d’Albert Sánchez Piñol i sota la direcció de Carles Porta, aquesta docusèrie reconstrueix des d'un escrupolós rigor històric el regnat de quatre comtes de Barcelona que es van succeir cronològicament: Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II. El format combina la ficció dramàtica amb el testimoni d'un gran elenc d'historiadors que aporten el context de l'època i ajuden a interpretar els fets.

14. The Evil Forest (1951)

Passed | 79 min | Drama, Fantasy, Romance

Film freely inspired on old poems and legends about the Holy Grail and on the opera by Richard Wagner.

Directors: Daniel Mangrané, Carlos Serrano de Osma | Stars: Gustavo Rojo, Ludmilla Tchérina, Félix de Pomés, Jesús Varela

Votes: 16

Tractament: Dramatització; Gènere: Adaptació al cine; Època: Edat Mitjana

Tractament: Dramatització; Gènere: Històric i Aventures; Època: Edat Mitjana

Tractament: Hagiogràfic; Gènere: Docudrama; Època: Edat Mitjana Els responsables de "Jo, Ramon Llull" han optat per fer un retrat de l’escriptor i de la seva època mitjançant la docuficció. D’aquesta manera, la producció entrellaça constantment la ficció i la realitat al llarg de 90 minuts. D’una banda, la part ficcionada de la producció recrea la vida de l’escriptor mallorquí, mentre que els fragments documentals aporten context a través de documents i indrets relacionats amb Llull. Aquesta part documental, conduïda per Antoni Tortajada, ajuda a entendre el món que va viure el filòsof, una època en què els llibres eren tresors i les guerres religioses resultaven habituals i estaven justificades. Per elaborar aquest context, la docuficció visita llocs clau en la història de Llull com Karlsruhe, París, Montpeller i Mallorca. (Crítica ARA Mèdia 05-09-2016)

17. El Cid (1961)

Approved | 182 min | Adventure, Biography, Drama

The fabled Spanish hero Rodrigo Diaz (a.k.a. El Cid) overcomes a family vendetta and court intrigue to defend Christian Spain against the Moors.

Director: Anthony Mann | Stars: Charlton Heston, Sophia Loren, Raf Vallone, Geneviève Page

Votes: 11,326 | Gross: $26.62M

Tractament: Hagiogràfic; Gènere: Històric; Època: Edat Mitjana Rodrigo Díaz de Vivar (Vivar del Cid, província de Burgos, ca. 1045 - València, 1099) conegut com a Cid Campeador, El Cid o Mio Cid (de l'àrab vulgar sīdī, 'el meu senyor') va ser un noble castellà, guerrer i figura llegendària de la reconquesta de la península Ibèrica. El Cid va morir a València el 10 de juliol de 1099. La seva muller, Ximena Díaz, va aconseguir defensar la ciutat amb l'ajuda del seu gendre Ramon Berenguer III de Barcelona, fins a l'any 1102, en el qual el rei Alfons VI va ordenar l'evacuació de la ciutat que va caure en poder dels almoràvits. València va ser capturada per aquests el 5 de maig de 1109 i no va ser reconquerida de nou pels cristians fins 125 anys després. "La película presenta al Cid de la leyenda antes que al de la Historia; comete abundantes anacronismos, que se hacen patentes en la arquitectura, armamento masculino e indumentaria femenina, y todo ello pese a que el asesor histórico del film fue Ramón Menéndez Pidal."

18. King Conqueror (2009)

Action, Adventure, Biography

The life and battles of James I, King of Aragon (a.k.a. King Conqueror), the most renowned of the Spanish medieval kings of Aragon (1213-1276), who added the Kingdom of Valencia, the ... See full summary »

Director: José Antonio Escrivá | Stars: Tim Roth, Kata Dobó, Thomas Kretschmann, Enrique Arce

Votes: 56

19. Knightfall (2017– )

TV-14 | 60 min | Action, Adventure, Drama

A look at the final days of the Knights Templar during the 14th century.

Stars: Simon Merrells, Nasser Memarzia, Tom Cullen, Jim Carter

Votes: 8,644

20. The Borgias (2011–2013)

TV-MA | 50 min | Crime, Drama, History

In the 15th century, Pope Alexander VI tries to control all power in Italy with the help of his several sons, through murder, intrigue, war and marriage alliances.

Stars: Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan

Votes: 43,907Recently Viewed