Edit

(1967–1969)

Trivia

ABC TV leased/owned the television studio/stage where the Joey Bishop Late Night Interview-talk show was taped. Located South of The Hollywood Palace Theater at Vine Street and Hollywood Boulevard, below Sunset Blvd., at Fountain and 1313 Vine Street. The original radio studio belonged to the Don Lee Broadcasting Network. The main building's foyer centered the reception area, with two audience theaters to the left (larger) and to the right (smaller) with a rear parking area and delivery dock at he back of the building. Offices were located on the second floor of the building. The Joey Bishop Show was located in the larger left side of the building. The other theater-studio, on the right of the foyer, was used for game shows. The Academy of Motion Picture and Sciences have taken over the property in the 2000's, renaming the property "Linwood Dunn Theater".
Bill Morris was the production Designer for the late night talk and variety show format. Hub Braden assisted Bill in the set design, and during the show's duration. Having a NBC-Burbank relationship, with "The Johnny Carson Tonight Show", Braden spent an afternoon measuring and plotting the Tonight Show's host desk and interview guests seating plan. Joey Bishop insisted that his desk and guest plan be identical, with one major exception. Bishop didn't like being touched on his right side! The right desk side had to have an extended lower ledge, like a wing, a shelf, which would prevent a guest sitting to Bishop's right from reaching across the divide, patting or touching his hand or arm! Instead of a side bench (The Tonight Show) for guests to be reseated, moving from the main guest chair, individual chrome upholstered chairs, in-line, were positioned on the carpeted platform. The interview and band rear walls were frosted 3/4" thick x 4'-0" x 10'x0" metal framed panels which could be back-lighted. An awning, eye-brow hood hung over the camera right interview and the camera left band areas. This scenic piece, built by Bobby Hughes' ABC Special Effects Department, was a Bill Morris creation. Discovering that the plastic sheet material "Lexan" when heated, would melt forming a bubble shape! The Awning eyebrow, made from bending 1/2" square metal tubing, creating a floral art nouveau shaped glass ceiling, curved downward at the front of the three foot wide hanging ceiling piece. Spray painted, the floral lined bubbles looked like a stained glass overhanging shield capping the frosted glass wall panels. The production area, in the center of the stage, had no fly-floor area for hanging, nor flying in scenic elements. Bill installed a giant metal soldered wire screen open curtain in front of a scrim and natural muslin cyclorama. The prop crew, during the afternoon prep, would be handed a profile drawn sketch-pattern to replicate in full scale, on this square wire screen. Using colored thin aluminum wrapping paper foil, using their fingers to punch the crumpled foil into the wire squares, the design became the scenic element for that show. Each new day, the stage hand property crew would tear off the previous scenic, and replace the area with a new scenic design. During the musical segments, the lighting designer was able to side-light, or front light, or rear light the design creating a different visual effect. A lot of work, but very effective in spite of the labor and time each day required!

See also

Goofs | Crazy Credits | Quotes | Alternate Versions | Connections | Soundtracks

Contribute to This Page