IMDb > Ian McKellen > News
Quicklinks
Top Links
biography by votes awardsNewsDeskmessage board
Filmographies
overviewby type by year by ratings by votes awards by genre by keyword
Biographical
biography other works publicity photo galleryNewsDeskmessage board
External Links
official sites miscellaneous photographs sound clips video clips

Connect with IMDb



2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1998 | 1997 | 1996

1-20 of 334 items from 2009   « Prev | Next »


WENN 2009 Movie Quiz

31 December 2009 7:57 AM, PST | WENN | See recent WENN news »

Well, that was some year - but were you paying attention?

We've trawled through the happenings and the hits, the flops and the fuss to bring you the last 12 months in quiz form.

So, as we ring in 2010, here's your chance to test the old grey matter with 30 posers about the closing year.

Best of luck...

1. Name Kate Hudson's former baseball beau.

a. Alex Rodriguez

b. Derek Jeter

c. Manny Ramirez

2. Who won the 2009 Oscar for Performance by an Actor in a Leading Role?

a. Sean Penn

b. Brad Pitt

c. Mickey Rourke

3. And who won Oscar gold in the Actress in a Supporting Role category?

a. Amy Adams

b. Penelope Cruz

c. Viola Davis

4. Name the actress who won damages from U.K. tabloid the Daily Mail after the publication called her "the most irritating actress".

a. Kate Winslet

b. Dame Judi Dench

c. Kate Hudson

5. Name the Russian who gave birth to Mel Gibson's baby in October.

a. Petra Nemcova

b. Oksana Grigorieva

c. Anna Kournikova

6. How many kids does Mel Gibson now have?

a. 6

b. 7

c. 8

7. Which actress fasted for 12 days to highlight the plight of refugees in Darfur?

a. Angelina Jolie

b. Charlize Theron

c. Mia Farrow

8. Which great Brit recovered from a late 2008 coma to start work on his 74th film role this past summer?

a. Christopher Lee

b. Lord Attenborough

c. Sir Ian McKellen

9. Which top TV actress said, "I was named after my great-grandmother. If you look it up it's Greek, but my grandmother was apparently named after an Irish Catholic saint, who had an indiscretion with the Greek god Zeus and was kicked out."

a. Vivica A. Fox

b. Penelope Cruz

c. Calista Flockhart

10. Which movie star quit acting to become a batty rapper?

a. Hugh Grant

b. Joaquin Phoenix

c. Mark Wahlberg

11. Which Irish actor became a dad for the second time this year?

a. Colin Farrell

b. Colin Firth

c. Daniel Day-Lewis

12. She played TV chef Julia Child and Fantastic Mr. Fox's wife in two 2009 films. Name the Oscar winner.

a. Nicole Kidman

b. Julia Roberts

c. Meryl Streep

13. The castmembers of which famous TV sitcom reunited for an episode of Curb Your Enthusiasm?

a. Friends

b. Cheers

c. Seinfeld

14. Which sexy star inhabited Jennifer's Body?

a. Megan Fox

b. Eva Mendes

c. Kate Beckinsale

15. Which Charlie's Angels star died on the same day as Michael Jackson?

a. Cheryl Ladd

b. Jaclyn Smith

c. Farrah Fawcett

16. Which 2009 movie did George Clooney not appear in?

a. Fantastic Mr. Fox

b. The Men Who Stare At Goats

c. The Blind Side

17. Which funnyman had heart surgery in 2009 to replace a heart valve?

a. Robin Williams

b. Pierce Brosnan

c. Alec Baldwin

18. Which box office smash hit featured balloons, an old man and a boy scout?

a. Bolt

b. Up

c. Monsters Vs. Aliens

19. Jaime Pressly, Claire Danes, Marla Sokoloff and Anna Faris all had what in common in 2009?

a. They got married this year

b. They had a baby this year

c. They spent time in rehab

20. Which actress was unceremoniously ditched from the Twilight franchise?

a. Ashley Greene

b. Dakota Fanning

c. Rachelle Lefevre

21. And which filmmaker's daughter will replace her in Eclipse next year?

a. Bryce Dallas Howard

b. Jessica Capshaw

c. Eva Amurri

22. Which Beatle does Aaron Johnson portray in Sam Taylor-Wood's directorial debut Nowhere Boy?

a. Paul McCartney

b. Ringo Starr

c. John Lennon

23. Which British actress was left "mortified" when Esquire magazine named her the year's Sexiest Woman?

a. Kate Winslet

b. Katie Price

c. Kate Beckinsale

24. Name the director of Inglourious Basterds.

a. Steven Spielberg

b. Ron Howard

c. Quentin Tarantino

25. Which British actor played the roles of Scotty in Star Trek and an adventurous mammal in Ice Age: Dawn of the Dinosaurs?

a. Hugh Laurie

b. Simon Pegg

c. Colin Firth

26. And which original Star Trek castmember was 'beamed up' for the summer sci-fi epic?

a. Leonard Nimoy

b. William Shatner

c. George Takei

27. Name the apt title of tragic movie star Patrick Swayze's memoirs.

a. The Time of My Life

b. No More Dirty Dancing

c. Next of Kin

28. Who will co-host the Oscars in March?

a. Brad Pitt and George Clooney

b. Hugh Jackman and Nicole Kidman

c. Alec Baldwin and Steve Martin

29. Which former heavyweight boxing champion played himself in hit comedy The Hangover?

a. Muhammad Ali

b. Mike Tyson

c. Lennox Lewis

30. And, here's a real toughie to finish on... Name Sarah Jessica Parker and Matthew Broderick's surrogate, who carried and gave birth to the couple's twins.

a. Kim Cattrall

b. Katherine Ross

c. Michelle Ross

Answers:

1. a

2. a

3. b

4. a

5. b

6. c

7. c

8. b

9. c

10. b

11. a

12. c

13. c

14. a

15. c

16. c

17. a

18. b

19. a

20. c

21. a

22. c

23. c

24. c

25. b

26. a

27. a

28. c

29. b

30. c. »

Permalink | Report a problem


Patrick Stewart is now Sir Patrick Stewart

30 December 2009 9:24 PM, PST | Filmonic.com | See recent Filmonic news »

Today Patrick Stewart joined the likes of Sir Anthony Hopkins, Sir Christopher Lee and Sir Ian McKellen after receiving a knighthood by the Queen. The actor, who’s acting career has spanned 5 decades, is best know for playing Captain Jean-Luc Picard in Star Trek: The Next Generation and Professor Charles Xavier in the X-Men films. From [...] »

- Liam

Permalink | Report a problem


James McAvoy To Play James Bond Creator, Ian Fleming?

30 December 2009 7:49 AM, PST | ScreenRant.com | See recent Screen Rant news »

In the vein of Sam Worthington and Ryan Reynolds, Wanted star James McAvoy is one in-demand actor. Adding to the list of projects he’s attached to – beyond Wanted 2 and I’m with Cancer – we now get word that McAvoy is attached to a biopic of James Bond creator, Ian Fleming.

Pajiba provides us with the story they’ve gotten from their source, The Hollywood Cog. The project, currently being referred to as simply Ian Fleming, is being developed by both Palmstar Entertainment and Animus Films. McAvoy is attached to the lead role, and the film will reportedly focus specifically on the years of Fleming’s life in which he got the inspiration to create the James Bond character.

 

Fleming’s life is prime material for a biopic: Years before creating Bond, Fleming struggled under the shadow of his family name (his father was a member of parliament, and »

- Ross Miller

Permalink | Report a problem


Is the X-men Origins: Magneto Movie Dead?

29 December 2009 7:03 PM, PST | WeAreMovieGeeks.com | See recent WeAreMovieGeeks.com news »

Ian McKellen was almost as much a shoe-in for the role of Magneto as Patrick Stewart was for Professor Xavier, both of whom helped to mold the first two X-men films into memorable comic book adaptations to the big screen. (Notice I left out #3, and for good reason.) So, when however many years ago I first heard that Magneto was going to get his own origin film, I was cautiously stoked.

Now, here we are so many years later and it seems the film, written by David S. Goyer, is no further along than it was on that first fateful day of revelation. Unfortunately, some news has surfaced putting that speculation a bit closer to reality. According to The Hollywood Reporter, director Bryan Singer has divulged an implication that the project is dead, implying that his recent attachment to the prequel X-men: First Class may likely incorporate some of the »

- Travis

Permalink | Report a problem


Casting For ‘The Hobbit’ Open To Fans

29 December 2009 11:28 AM, PST | ScreenRant.com | See recent Screen Rant news »

Earlier this month we posted about the fact that the casting for the upcoming adaptation of The Hobbit was starting. Producer Peter Jackson said they were casting the net wide to find actors and actresses for the various different roles, including the key one of the titular hobbit, Bilbo Baggins.

Contrary to previous reports of Hugo Weaving and Andy Serkis being confirmed to return as Lord Elrond and Smeagol/Gollum respectively, apparently they aren’t offering Any of the roles to anyone automatically until they’ve done a full casting search. The exception to that is Ian McKellen as Gandalf, who has officially been confirmed as coming back.

 

There’s still no word on casting beyond McKellen, but I imagine with the production start date of mid-2010 that’ll change quite quickly. And to move things along, it appears that casting for The Hobbit is turning to You, the average fan. »

- Ross Miller

Permalink | Report a problem


'First Class' Advice For Bryan Singer's 'X-Men' Return

28 December 2009 6:02 AM, PST | MTV Splash Page | See recent MTV Splash Page news »

It's official, folks — Bryan Singer is returning to the mutant movie franchise he built up in the first place with "X-Men: First Class."

Singer's filmmaking journey has had its ups and downs — leaving the "X-Men" series for "Superman Returns," only to find that his vision didn't quite fly with mainstream moviegoers — but all of those experiences should only help the director as he settles back in for his take on Cyclops, Jean Grey and Professor Xavier's other gifted youths.

Still, here's hoping that Singer keeps the following few things in mind as he begins preparations on "First Class."

Changing History: While "X-Men Origins: Wolverine," set decades before Singer's first film, reflected the continuity of the initial "X-Men" trilogy, I hope that Singer realizes he doesn't have to adhere to that cinematic continuity. Story should come first and foremost, whether or not that means he has to break away from the »

- Josh Wigler

Permalink | Report a problem


All the film highlights this Christmas

23 December 2009 2:00 PM, PST | The Guardian - TV News | See recent The Guardian - TV News news »

Penguins, Nicole Kidman and Narnia – Paul Howlett picks his film highlights

Christmas Eve

Over the Hedge

(Tim Johnson, Karey Kirkpatrick, 2006) 4.25pm, BBC1

A DreamWorks animated adventure in which Rj, the cynical racoon (laconically voiced by Bruce Willis) teaches a burrowful of innocent woodland animals to forage off the waste of an encroaching housing estate rather than rely on boring old natural food, before inevitably seeing the error of his ways. Plenty of good slapstick fun for kids and cine-literate gags for adults, although it all seems a bit glib compared to Shrek and co.

Corpse Bride

(Tim Burton, Mike Johnson, 2005) 6pm, ITV1

Life, in Burton's typically weird and ghoulish fantasy, is a dull, grey affair: death is much more colourful and fun, as young Victor (voiced by Johnny Depp) discovers when he is whisked into the underworld by the maggoty Corpse Bride (Helena Bonham Carter). Trouble is, he's in love »

- Paul Howlett

Permalink | Report a problem


All the film highlights this Christmas

23 December 2009 2:00 PM, PST | The Guardian - Film News | See recent The Guardian - Film News news »

Penguins, Nicole Kidman and Narnia – Paul Howlett picks his film highlights

Christmas Eve

Over the Hedge

(Tim Johnson, Karey Kirkpatrick, 2006) 4.25pm, BBC1

A DreamWorks animated adventure in which Rj, the cynical racoon (laconically voiced by Bruce Willis) teaches a burrowful of innocent woodland animals to forage off the waste of an encroaching housing estate rather than rely on boring old natural food, before inevitably seeing the error of his ways. Plenty of good slapstick fun for kids and cine-literate gags for adults, although it all seems a bit glib compared to Shrek and co.

Corpse Bride

(Tim Burton, Mike Johnson, 2005) 6pm, ITV1

Life, in Burton's typically weird and ghoulish fantasy, is a dull, grey affair: death is much more colourful and fun, as young Victor (voiced by Johnny Depp) discovers when he is whisked into the underworld by the maggoty Corpse Bride (Helena Bonham Carter). Trouble is, he's in love »

- Paul Howlett

Permalink | Report a problem


No Need For X-Men Origins: Magneto

22 December 2009 4:49 AM, PST | ScreenRant.com | See recent Screen Rant news »

Things are going according to plan for the future of the X-Men film universe… at least according to my thoughts on what we’d see from Fox Studios going forward. As expected, Bryan Singer is back in the fold and will be directing the prequel X-Men: First Class, and X-Men Origins: Magneto is seemingly even less likely to happen than before.

While some X-Men fans were hopeful of the second X-Men Origins film following the history of the master of magnetism, to me it was the least likely of the projects in development to happen. Not only would such a project require a re-cast of the title character, which would never please the full fanbase, but it would therefore be less bankable since the actors would be new to the franchise. Magneto was cool for the X-Men trilogy but would moviegoers buy into him as the lead with Sir Ian McKellen not playing him? »

- Rob Keyes

Permalink | Report a problem


Fox Confirms Bryan Singer's 'X-Men' Return, Hires New Writer For 'First Class'

18 December 2009 6:01 AM, PST | MTV Splash Page | See recent MTV Splash Page news »

Following the unexpected announcement earlier this week, Fox has confirmed that Bryan Singer will return to direct “X-Men: First Class.”

According to Variety, the previous draft of “X-Men: First Class” has been discarded in favor of a new treatment by Singer. Jamie Moss (“Ghost in The Shell”) has been hired to write the script and Fox is reportedly moving “aggressively” with the development.

"This is the formative years of Xavier and Magneto, and the formation of the school and where their relationship took a wrong turn," Singer told Variety. "There is a romantic element, and some of the mutants from 'X-Men' will figure into the plot, though I don't want to say which ones. There will be a lot of new mutants and a great villain."

"Whether it's 'Batman,' 'Lord of the Rings' or 'Star Trek,' if the characters are good, you want to see »

- Blair Marnell

Permalink | Report a problem


Christmas and new year TV films

18 December 2009 5:30 AM, PST | The Guardian - Film News | See recent The Guardian - Film News news »

Not sure what to watch? We can help with our comprehensive guide to the best films on TV this Christmas and new year

Choose a date

Saturday 19 December | Sunday 20 December | Monday 21 December | Tuesday 22 December | Wednesday 23 December |Christmas Eve | Christmas Day | Boxing Day | Sunday 27 December | Monday 28 December | Tuesday 29 December | Wednesday 30 December | New Year's Eve | New Year's Day

Saturday 19 December

Yes Man (Peyton Reed, 2008)

10am, 8pm, Sky Movies Premiere

Remember Jim Carrey in Liar, Liar, where he forces himself to tell the truth for 24 hours? Well, here Jim Carrey forces himself to answer yes to any request, for a year. Which is upping the ante somewhat, but doesn't make it a better film. This is a return to the manic, gurning, not-very-funny Carrey, as if The Truman Show, Eternal Sunshine etc hadn't happened. Just say no.

The Golden Compass (Chris Weitz, 2007)

11.40am, 8pm, Sky Movies Family

What with Harry Potter, Narnia, Lemony Snicket and all, »

- Paul Howlett

Permalink | Report a problem


Trailer for The Lord Of The Rings Blu-ray Box Set Reminds Us All Why We Loved Our Journey Through Middle-Earth

15 December 2009 2:38 PM, PST | Collider.com | See recent Collider.com news »

I haven’t watched any of The Lord of the Rings films since 2004 but I’ll definitely be sitting down with them again when they hit Blu-ray on April 6, 2010.  Warner Bros. Home Video just released a two-minute trailer showcasing all the films together again and it was a reminder of why we fell in love with Peter Jackson’s masterful adaptation in the first place.

As we reported yesterday, Wbhv is releasing the theatrical versions of the films in a nine-disc box set which will include the Blu-ray versions of the films, mostly the features from the original DVDs, and a digital copy of each film.  The set will retail for $99.98 but since that’s the Msrp, you’ll probably be able to buy it for slightly less (my guess is somewhere around $75-80, at least when it first goes on sale).  There’s currently no word when we’ll »

- Matt Goldberg

Permalink | Report a problem


Who killed off The Golden Compass?

15 December 2009 5:02 AM, PST | The Guardian - Film News | See recent The Guardian - Film News news »

Sam Elliot believes the Catholic church killed off any chances of a sequel to The Golden Compass, but the truth may be far simpler

After the success of Lord of the Rings, Harry Potter and The Lion, the Witch and the Wardrobe, Philip Pullman's His Dark Materials trilogy looked a dead cert for epic fantasy book franchise success. In 2007, when first installment The Golden Compass was released, it looked to have all the right ingredients: moppet actors, spectacular battles, a sexy baddie, Ian McKellen, snow. But no sequels were made. Why?

Actor Sam Elliot thinks he knows. According to an interview in the Evening Standard, Elliot – who basically played himself in The Golden Compass – is pinning the failure of the series directly on the Pope, saying: "The Catholic church happened to The Golden Compass, as far as I'm concerned. It did incredible at the box office. Incredible. It took $85m (£52m) in the States. »

- Stuart Heritage

Permalink | Report a problem


Who killed off The Golden Compass?

15 December 2009 5:02 AM, PST | The Guardian - Film News | See recent The Guardian - Film News news »

Sam Elliot believes the Catholic church killed off any chances of a sequel to The Golden Compass, but the truth may be far simpler

After the success of Lord of the Rings, Harry Potter and The Lion, the Witch and the Wardrobe, Philip Pullman's His Dark Materials trilogy looked a dead cert for epic fantasy book franchise success. In 2007, when first installment The Golden Compass was released, it looked to have all the right ingredients: moppet actors, spectacular battles, a sexy baddie, Ian McKellen, snow. But no sequels were made. Why?

Actor Sam Elliot thinks he knows. According to an interview in the Evening Standard, Elliot – who basically played himself in The Golden Compass – is pinning the failure of the series directly on the Pope, saying: "The Catholic church happened to The Golden Compass, as far as I'm concerned. It did incredible at the box office. Incredible. It took $85m (£52m) in the States. »

- Stuart Heritage

Permalink | Report a problem


Who killed off The Golden Compass?

15 December 2009 5:02 AM, PST | The Guardian - Film News | See recent The Guardian - Film News news »

Sam Elliot believes the Catholic church killed off any chances of a sequel to The Golden Compass, but the truth may be far simpler

After the success of Lord of the Rings, Harry Potter and The Lion, the Witch and the Wardrobe, Philip Pullman's His Dark Materials trilogy looked a dead cert for epic fantasy book franchise success. In 2007, when first installment The Golden Compass was released, it looked to have all the right ingredients: moppet actors, spectacular battles, a sexy baddie, Ian McKellen, snow. But no sequels were made. Why?

Actor Sam Elliot thinks he knows. According to an interview in the Evening Standard, Elliot – who basically played himself in The Golden Compass – is pinning the failure of the series directly on the Pope, saying: "The Catholic church happened to The Golden Compass, as far as I'm concerned. It did incredible at the box office. Incredible. It took $85m (£52m) in the States. »

- Stuart Heritage

Permalink | Report a problem


Tobey Maguire May Make Hobbit a Habit

14 December 2009 3:00 PM, PST | Movieline | See recent Movieline news »

For months now, J.R.R. Tolkien fans have been itching for some casting announcements to come out of Guillermo del Toro's adaptation of The Hobbit. Sure, Ian McKellen's coming back, but who's going to play the young version of Bilbo Baggins, the character Ian Holm inhabited in Peter Jackson's first trilogy? Official word is due soon, but a strong rumor's begun making the rounds. »

Permalink | Report a problem


Tobey Maguire In Talks for The Hobbit?

14 December 2009 1:39 PM, PST | ScreenRant.com | See recent Screen Rant news »

Our friends over at Latino Review have broken an exclusive saying that they have it from reliable sources that Spider-Man himself, Tobey Maguire, is in talks to star as Bilbo Baggins in Guillermo del Toro and Peter Jackson’s upcoming adaptation of J.R.R. Tolkien’s The Hobbit.

Latino Review isn’t one to simply toss out some random rumor, either; those guys do their journalistic homework.  In this case, they’ve linked together a nice string of circumstances and events, which all point to Maguire being on the short list of Hobbit candidates (see what I did there? ).

 

Alright, here’s the situation as presented by Latino Review. I’m going to take the extra-simplifying step of laying it out in bullet points for you:

Latino Review got a tip last month while Maguire was in NYC promoting his new film, Brothers, that the star had answered “Guillermo del Toro »

- Kofi Outlaw

Permalink | Report a problem


The Lotr Characters Returning for Hobbit?

13 December 2009 11:33 AM, PST | www.ohmygore.com/ | See recent OhMyGore news »

Although casting for "The Hobbit" starts this week, Peter Jackson told MTV that there are two "Lord Of The Rings" stars who will most likely be returning in addition to the previously-announced Ian McKellen : "Gandalf, being a 2,000-year-old wizard, is still around and plays a major role in 'The Hobbit,' and we're having Ian McKellen reprise," explained the filmmaker, who is executive-producing the flick and writing the screenplay. "There's a couple of other characters: Elrond, who was played by Hugo Weaving [in the original films], and there's a possibility of Galadriel, who was played by Cate Blanchett." Shooting on the Guillermo del Toro-directed films is scheduled to start around April or May. The first movie is targeted for a Dec. 2011 release followed a year later by the »

Permalink | Report a problem


Robert Pattinson wants to play Magneto in X-Men spin-off

12 December 2009 6:46 PM, PST | The Geek Files | See recent The Geek Files news »

The stars of the Twilight movies are obviously considering what they'll do after the final book, Breaking Dawn, is brought to the big screen - and action heroes (and villains) seem to be top of their lists.

Taylor Lautner has signed on to play the superhuman Max Steel, based on an action figure, comic and cartoon, while Kellan Lutz wants to play Captain America and also the brother of Matt Damon's Bourne character.

Now, Robert Pattinson has revealed that he too would like to play a comic book character.

During an interview, Pattinson was asked if he'd considered any superhero roles and replied: "Well, yeah, I think everyone wonders about that sometimes. My little cousin tells me I look like Magneto so I guess that's who I should probably play."

Magneto's a supervillain rather than a hero, of course, but Pattinson may have to wait a while. The 20th Century »

- David Bentley

Permalink | Report a problem


How do you cut The Hobbit in half?

11 December 2009 5:01 AM, PST | The Guardian - Film News | See recent The Guardian - Film News news »

Peter Jackson and Guillermo Del Toro have been dropping some heavy hints about their Lord of the Rings prequel, but the important question about splitting it into two parts still remains …

What a strange volte face there has been in the ­attitudes of Hollywood studios in the last 30 years. Originally, Jrr Tolkien's tales of Middle Earth was a ­literary series which producers struggled to squeeze into uncomfortably curtailed celluloid confines. These days, they're being encouraged to expand far beyond their natural boundaries.

This week, The Hobbit's writer and producer Peter Jackson revealed the ramifications of the decision he and director Guillermo del Toro made earlier this year to scrap their initial plan for the two-film project. There will be no Saruman, no Aragorn and no Gimli the dwarf, all stalwarts of Lord of the Rings who nevertheless do not feature in Jrr Tolkien's earlier tome. "Gandalf, being a 2,000-year-old wizard, »

- Ben Child

Permalink | Report a problem


2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1998 | 1997 | 1996

1-20 of 334 items from 2009   « Prev | Next »


IMDb.com, Inc. takes no responsibility for the content or accuracy of the above news articles, Tweets, or blog posts. This content is published for the entertainment of our users only. The news articles, Tweets, and blog posts do not represent IMDb's opinions nor can we guarantee that the reporting therein is completely factual. Please visit the source responsible for the item in question to report any concerns you may have regarding content or accuracy.

See our NewsDesk partners