Quicklinks
Top Links
biography by votes awardsNewsDeskmessage board
Filmographies
overviewby type by year by ratings by votes awards by genre by keyword
Biographical
biography other works publicity photo galleryNewsDeskmessage board
External Links
official sites miscellaneous photographs sound clips video clips

Connect with IMDb



2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1991

1-20 of 5667 items from 2009   « Prev | Next »


The Best of 2009 Roundup: The Biggest Headlines

31 December 2009 1:30 PM, PST | BuzzSugar | See recent BuzzSugar news »

We're teetering on the edge of 2010, but I'm still looking back at 2009, particularly the entertainment headlines that shaped the year. Catch up on all the biggest stories that I went back on below! The David Letterman Scandal New Moon Mania Michael Jackson Lives On Highest Grossing Summer at the Box Office Ever Paranormal Activity's Box Office Sucess Remake Mayhem Glee Wins Our Hearts Jay Leno Gets a New Time Slot American Idol Gets a Makeover »

- BuzzSugar

Permalink | Report a problem


Joe Jackson Seeks All of Michael's Medical Records

31 December 2009 1:19 PM, PST | The Wrap | See recent The Wrap news »

By Steven Mikulan

Christmas is over but that hasn’t stopped Joe Jackson from issuing a gift wish list through his attorney, Brian Oxman. Oxman served two subpoenas on the UCLA Medical Center requesting just about every medical record, chart and Post-it connected to Michael Jackson.

The King of Pop died at the center last June and his father has told gossip site TMZ that he and his entire family believe the records will reveal foul play was behind Michael’s death.

Oxman’s subpo »

- Steven Mikulan

Permalink | Report a problem


Michael Jackson's "Thriller" Makes the National Film Registry List

31 December 2009 12:36 PM, PST | Manny the Movie Guy | See recent Manny the Movie Guy news »

Michael Jackson's 1983 video "Thriller" is among the 25 motion pictures that have been selected this year for preservation by Librarian of Congress James H. Billington.

The Hollywood Reporter tells us:

Under the terms of the National Film Preservation Act, each year the Librarian of Congress names 25 films to the registry that are "culturally, historically or aesthetically" significant, to be preserved for all time. These films are not selected as the "best" American films of all time; rather, they are chosen as works of enduring importance to American culture.

So now, "Thriller" is one of the 525 films since the Registry's inception to be preserved and honored as a significant element of our history.

Here's the complete list of 2009 selections:

Dog Day Afternoon (1975)

The Exiles (1961)

Heroes All (1920)

Hot Dogs for Gauguin (1972)

The Incredible Shrinking Man (1957)

Jezebel (1938)

The Jungle (1967)

The Lead Shoes (1949)

Little Nemo (1911)

Mabel's Blunder (1914)

The Mark of Zorro (1940)

Mrs. Miniver (1942)

The Muppet Movie »

- Manny

Permalink | Report a problem


Michael Jackson's Dad Wants Medical Records

31 December 2009 11:09 AM, PST | TMZ | See recent TMZ news »

Michael Jackson's father, Joe Jackson, has subpoenaed medical and other records from the UCLA Medical Center because he believes the records could reveal evidence of foul play in Jackson's death -- and the subpoena has outraged Mj estate lawyers ... TMZ has learned.Joe's lawyer, Brian Oxman, sent 2 subpoenas to the UCLA Medical Center -- the hospital where Michael Jackson was pronounced dead on June 25. Oxman is asking for a number of documents, including medical records, »

Permalink | Report a problem


6 Favorite Stories of 2009: Stv's Picks

31 December 2009 11:00 AM, PST | Movieline | See recent Movieline news »

While 2009 was by no means an especially slow cultural news year (Michael Jackson and John Hughes died, and Tiger Woods may as well have), the amount of stories that really intrigued me was at an unusual minimum. That could just as easily say something about me as it does about the year past, but for now, it's best to accentuate the positive. Hence my favorite stories of '09 -- the curious, the crazy, the thought-provoking and the altogether memorable. »

Permalink | Report a problem


2009 Yearender: In death more than life Jackson dominated showbiz year

31 December 2009 9:20 AM, PST | Monsters and Critics | See recent Monsters and Critics news »

Los Angeles - It was supposed to be the year of his greatest comeback and maybe in some ways it was. But along the way, the saga of Michael Jackson's tragic demise became the biggest showbiz story of 2009. It was a Hollywood parable of excess and eccentricity, of genius and weakness. But most of all it was the sad tale of a strange but brilliant man-child trapped in the glare of a celebrity-obsessed world. Jackson started 2009 a shadow of his former self - a man who many believed was on an irreversible downward spiral. It had been years since he had released any significant music. But he still made headlines with reports of his impending »

Permalink | Report a problem


Michael Jackson`s Thriller added to Us film archive

31 December 2009 8:50 AM, PST | Monsters and Critics | See recent Monsters and Critics news »

Michael Jackson's Thriller has become the first music video in the Us national film archive. The 1983 zombie classic is among 25 films that will be preserved for their cultural importance. The Muppet Movie, from 1979, and Bette Davis's classic Jezebel are among the other new entrants to the Library of Congress film registry. The archive, established 20 years ago, ensures important films are 'preserved for future generations'. Oscar-winning films that made the cut include Jezebel, which won Davis her second Academy Award. Steve Legett, the National Film Preservation Board's (Nfpb) co-ordinator, said 'the time was right' for Thriller's inclusion after Jackson's death earlier this year. 'Because of the way the recording industry is »

- Ellie Pratt

Permalink | Report a problem


Foreign boxoffice breaks record in 2009

31 December 2009 8:01 AM, PST | The Hollywood Reporter | See recent The Hollywood Reporter news »

Another year, another overseas record.

According to preliminary estimates from the six Hollywood major studios, total 2009 foreign boxoffice -- from all territories outside the U.S. and Canada -- notched a new all-time record of $10.7 billion.

The offshore total represents an increase of 7% from 2008's record boxoffice of $9.942 billion and 11% above the then-record $9.5 billion notched in 2007. The 2009 tally is nearly 20% more than the $8.6 billion grossed three years ago, which was also a record.

Of 2009's top 10 best-grossing domestic titles, only three failed to gross more overseas than in the U.S. and Canada: Warners' "The Hangover" ($277 million domestic vs. $190 million foreign); Paramount's "Star Trek" ($258 million vs. $128 million); and DreamWorks Animation/Paramount's "Monsters vs. Aliens" ($198 million vs. $183 million). Warners' "The Blind Side" has not yet been released overseas.

Foreign boxoffice propelled worldwide gross action for a broad array of titles and genres including "Michael Jackson's This Is It," which rolled »

- By Frank Segers

Permalink | Report a problem


WENN 2009 Movie Quiz

31 December 2009 7:57 AM, PST | WENN | See recent WENN news »

Well, that was some year - but were you paying attention?

We've trawled through the happenings and the hits, the flops and the fuss to bring you the last 12 months in quiz form.

So, as we ring in 2010, here's your chance to test the old grey matter with 30 posers about the closing year.

Best of luck...

1. Name Kate Hudson's former baseball beau.

a. Alex Rodriguez

b. Derek Jeter

c. Manny Ramirez

2. Who won the 2009 Oscar for Performance by an Actor in a Leading Role?

a. Sean Penn

b. Brad Pitt

c. Mickey Rourke

3. And who won Oscar gold in the Actress in a Supporting Role category?

a. Amy Adams

b. Penelope Cruz

c. Viola Davis

4. Name the actress who won damages from U.K. tabloid the Daily Mail after the publication called her "the most irritating actress".

a. Kate Winslet

b. Dame Judi Dench

c. Kate Hudson

5. Name the Russian who gave birth to Mel Gibson's baby in October.

a. Petra Nemcova

b. Oksana Grigorieva

c. Anna Kournikova

6. How many kids does Mel Gibson now have?

a. 6

b. 7

c. 8

7. Which actress fasted for 12 days to highlight the plight of refugees in Darfur?

a. Angelina Jolie

b. Charlize Theron

c. Mia Farrow

8. Which great Brit recovered from a late 2008 coma to start work on his 74th film role this past summer?

a. Christopher Lee

b. Lord Attenborough

c. Sir Ian McKellen

9. Which top TV actress said, "I was named after my great-grandmother. If you look it up it's Greek, but my grandmother was apparently named after an Irish Catholic saint, who had an indiscretion with the Greek god Zeus and was kicked out."

a. Vivica A. Fox

b. Penelope Cruz

c. Calista Flockhart

10. Which movie star quit acting to become a batty rapper?

a. Hugh Grant

b. Joaquin Phoenix

c. Mark Wahlberg

11. Which Irish actor became a dad for the second time this year?

a. Colin Farrell

b. Colin Firth

c. Daniel Day-Lewis

12. She played TV chef Julia Child and Fantastic Mr. Fox's wife in two 2009 films. Name the Oscar winner.

a. Nicole Kidman

b. Julia Roberts

c. Meryl Streep

13. The castmembers of which famous TV sitcom reunited for an episode of Curb Your Enthusiasm?

a. Friends

b. Cheers

c. Seinfeld

14. Which sexy star inhabited Jennifer's Body?

a. Megan Fox

b. Eva Mendes

c. Kate Beckinsale

15. Which Charlie's Angels star died on the same day as Michael Jackson?

a. Cheryl Ladd

b. Jaclyn Smith

c. Farrah Fawcett

16. Which 2009 movie did George Clooney not appear in?

a. Fantastic Mr. Fox

b. The Men Who Stare At Goats

c. The Blind Side

17. Which funnyman had heart surgery in 2009 to replace a heart valve?

a. Robin Williams

b. Pierce Brosnan

c. Alec Baldwin

18. Which box office smash hit featured balloons, an old man and a boy scout?

a. Bolt

b. Up

c. Monsters Vs. Aliens

19. Jaime Pressly, Claire Danes, Marla Sokoloff and Anna Faris all had what in common in 2009?

a. They got married this year

b. They had a baby this year

c. They spent time in rehab

20. Which actress was unceremoniously ditched from the Twilight franchise?

a. Ashley Greene

b. Dakota Fanning

c. Rachelle Lefevre

21. And which filmmaker's daughter will replace her in Eclipse next year?

a. Bryce Dallas Howard

b. Jessica Capshaw

c. Eva Amurri

22. Which Beatle does Aaron Johnson portray in Sam Taylor-Wood's directorial debut Nowhere Boy?

a. Paul McCartney

b. Ringo Starr

c. John Lennon

23. Which British actress was left "mortified" when Esquire magazine named her the year's Sexiest Woman?

a. Kate Winslet

b. Katie Price

c. Kate Beckinsale

24. Name the director of Inglourious Basterds.

a. Steven Spielberg

b. Ron Howard

c. Quentin Tarantino

25. Which British actor played the roles of Scotty in Star Trek and an adventurous mammal in Ice Age: Dawn of the Dinosaurs?

a. Hugh Laurie

b. Simon Pegg

c. Colin Firth

26. And which original Star Trek castmember was 'beamed up' for the summer sci-fi epic?

a. Leonard Nimoy

b. William Shatner

c. George Takei

27. Name the apt title of tragic movie star Patrick Swayze's memoirs.

a. The Time of My Life

b. No More Dirty Dancing

c. Next of Kin

28. Who will co-host the Oscars in March?

a. Brad Pitt and George Clooney

b. Hugh Jackman and Nicole Kidman

c. Alec Baldwin and Steve Martin

29. Which former heavyweight boxing champion played himself in hit comedy The Hangover?

a. Muhammad Ali

b. Mike Tyson

c. Lennox Lewis

30. And, here's a real toughie to finish on... Name Sarah Jessica Parker and Matthew Broderick's surrogate, who carried and gave birth to the couple's twins.

a. Kim Cattrall

b. Katherine Ross

c. Michelle Ross

Answers:

1. a

2. a

3. b

4. a

5. b

6. c

7. c

8. b

9. c

10. b

11. a

12. c

13. c

14. a

15. c

16. c

17. a

18. b

19. a

20. c

21. a

22. c

23. c

24. c

25. b

26. a

27. a

28. c

29. b

30. c. »

Permalink | Report a problem


10 Tragic Celebrity Deaths of 2009

31 December 2009 7:05 AM, PST | movies.about.com | See recent About.com Hollywood Movies news »

In addition to the classic film stars who passed away in 2009, we lost many actors and filmmakers years before their time. Some passed away after suffering illnesses, others left us too soon and very unexpectedly.

Michael Jackson (August 29, 1958 - June 25, 2009) - Michael Jackson's life was surrounded in controversy, as was death at the age of 50. After months of rehearsal and on the verge of performing live for the first time in years, Jackson died after his personal physician, Dr. Conrad Murray, administered Propofol and two other sedatives to help him sleep.

Each year the Library of Congress selects 25 "culturally, historically or aesthetically" significant films to be preserved for all time, and Jackson didn't live long enough to see Thriller named to the 2009 National Film Registry. Thriller changed music videos forever, and was so popular it was also released theatrically. Read On...

Actors and Filmmakers We Lost in 2009 (Photo by »

Permalink | Report a problem


Michael Jackson's 'Thriller' Preserved in the Library of Congress

31 December 2009 1:23 AM, PST | Celebrity Mania | See recent Celebrity Mania news »

Michael Jackson's "Thriller" music video has been kept secured in the Library of Congress. The video directed by John Landis was inducted into 2009 National Film Registry for preservation on Wednesday, December 30, Associated Press reported. It is among a line-up of 25 films, which are deemed "culturally, historically or aesthetically significant to be preserved for all time".

Steve Leggett, coordinator of the National Film Preservation Board, revealed that the 14-minute mini-movie has been considered for the induction. The library felt the time is right after Jackson's sudden passing in June. "Because of the way the recording industry is evolving and changing, we thought it would be good to go back to the development of an earlier seismic shift, which was the development of the music video," he said.

With the induction, the video dubbed by the library as "the most famous music video of all time" becomes the first music video named to the registry. »

- celebrity-mania.com

Permalink | Report a problem


Thriller movie declared cultural treasure

30 December 2009 11:50 PM, PST | Monsters and Critics | See recent Monsters and Critics news »

Thriller, a Michael Jackson 1983 zombie-themed movie, has been entered into the Us National Film Registry of 525 films. The much-loved movie, a song and dance horror film, runs for 14 minutes and was named to the registry by the Library of Congress. Thriller will be among the 25 films selected as cultural treasures to be preserved for all time. The Library of Congress called the video a lavish production that 'revolutionised the music industry'. Thriller, directed by John Landis, was released theatrically on 35mm film. Another related Thriller video made in 2007 that went viral on the Web saw hundreds of prison inmates in the Philippines perform the 'Thriller' dance. Jackson died suddenly »

- Philippa Bourke

Permalink | Report a problem


Only one of Oscars' top winners added to National Film Registry

30 December 2009 2:59 PM, PST | Gold Derby | See recent Gold Derby news »

Every year since 1989, the National Film Registry -- a branch of the Library of Congress -- has chosen 25 movies to preserve for posterity. This year, as usual, most of its choices aren't the ones deemed the best of their day by Hollywood -- that is, they're not past Oscars contenders. One of the picks isn't even a pic -- it is the 1983 music video "Thriller," starring Michael Jackson. While 19 of this year's entries were eligible for Oscars, only nine of them received nominations and just five -- "Dog Day Afternoon," "Jezebel," "Mrs. Miniver," "Pillow Talk" and "Precious Images" -- were Oscar champs. Even with this inclusion of 1942 best picture winner »

- tomoneil

Permalink | Report a problem


Library of Congress Picks 25 Films to Preserve -- Including 'Thriller'

30 December 2009 2:48 PM, PST | The Wrap | See recent The Wrap news »

By Ira Teinowitz

The Incredible Shrinking Man,” Bette DavisJezebel” and Sidney Sidney Lumet’s “Dog Day Afternoon” are among the latest list of 25 films the Library of Congress’ National Film Registry intends to preserve.

The list was announced Wednesday in Washington.

While 23 of the films are conventional films, one is Michael Jackson’s “Thriller” video and another is “Hot Dogs for Gaughin,” a student film at New York University and starring Danny DeVito and Rhea Perlman and directed by Martin Brest.

Each year »

- Lew Harris

Permalink | Report a problem


The Muppet Movie Archived For Posterity

30 December 2009 2:31 PM, PST | EmpireOnline | See recent EmpireOnline news »

Every year, the Us National Film Registry choose to preserve 25 movies and shorts in the Library of Congress. And this year? The likes of Thriller, Dog Day Afternoon and The Muppet Movie have made the list.The choices are decided by Librarian of Congress James H Billington and, as usual, they're an eclectic bunch. Among the titles are are 1957's The Incredible Shrinking Man, 1911 silent release Little Nemo and 1968's Sergio Leone classic Once Upon A Time In The West. But yes, this year, Michael Jackson's Thriller and the cinematic debut of Kermit and co have also been deemed worthy of inclusion. And why not?"Established by Congress in 1989, the National Film Registry spotlights the importance of protecting America's matchless film heritage and cinematic creativity," Billington said in a statement. "By preserving the nation's films, we safeguard a significant element of our cultural patrimony and history." You can find »

Permalink | Report a problem


'00s Biggest Celeb Scandals

30 December 2009 2:30 PM, PST | newser.com | See recent newser news »

You may have forgotten all about it, thanks to the neverending coverage of the Gosselin divorce or Tiger Woods’ mistresses, but there was a time—in the last 10 years—when Winona Ryder’s shoplifting was the story of the hour. The Frisky lists the top 10 celebrity scandals of the decade: R. Kelly : He was acquitted on charges of sex with a minor and child porn, but that didn’t make the idea of him making a sex tape with a 14-year-old go away. Michael Jackson : In 2003, Jackson was accused—again—of child molestation, resulting in the trial of the »

Permalink | Report a problem


Link Time!!!

30 December 2009 12:45 PM, PST | Popsugar.com | See recent Popsugar news »

Katy Perry and Russell Brand go sightseeing - Katy Perry's Twitter Lindsay Lohan shows us sketches from her clothing line - FabSugar The stars of Up in the Air get together for Entertainment Weekly - Just Jared Paris Hilton and her pig hit the pages of Hello! Magazine - Pink Is the New Blog Michael Jackson's doctor has more to worry about - TMZ Should Cameron Diaz date Jake Gyllenhaal next? - Lainey Gossip Rosie O'Donnell steps out with a new woman - D-Listed What really broke up Taylor Lautner and Taylor Swift - Hollwood Life Marlon Wayans gets sassy with the paparazzi - The Superficial Bar Refaeli swings in sexy lingerie - Hollywood Tuna Holly Madison bottle feeds a tiger cub - Hollywood Rag Watch some of the cutest pet videos of the year - cityrag Star Magazine exposes Angelina Jolie's cheating past - popbytes Where »

- PopSugar

Permalink | Report a problem


"Thriller" Joins National Film Registry

30 December 2009 12:32 PM, PST | GetTheBigPicture.net | See recent Get The Big Picture news »

An odd assortment of filmed entertainment has been added to the Library of Congress' National Film Registry, which is charged with the noble pursuit of film preservation. In all, 25 new additions will join the ranks of the Nfr, the standard annual amount. While there are some classic movies listed here, the one we'll remember from this class is probably Michael Jackson's "Thriller" video, the first music video socked away for posterity.

I don't think there's a better video to start with, and even though the reason it's in here is because Michael Jackson passed away in 2009, "Thriller" represents a major shift in the cultural relevance of the music video. Sure, they don't mean very much in 2009 or 2010, but "Thriller" changed that game and with Jackson hiring John Landis to direct the video, the narrative short film paved the way for future film directors to get their starts on MTV. »

- Colin Boyd

Permalink | Report a problem


Thriller, Dog Day, and Muppets Among 2009 National Film Registry Entries

30 December 2009 12:18 PM, PST | WeAreMovieGeeks.com | See recent WeAreMovieGeeks.com news »

The classic music video/short film for Michael Jackson’s Thriller (directed by John Landis) was among 25 films selected Wednesday to be forever preserved by the Library of Congress.  Every December, films that have attained a certain level of historical importance are selected to be entered into the National Film Registry, and the list of this year’s inductees offers a few classics, something never done before, and even the Muppets.

Here’s the list:

Dog Day Afternoon (1975) The Exiles (1961) Heroes All (1920) Hot Dogs For Gauguin (1972) The Incredible Shrinking Man (1957) Jezebel (1938) The Jungle (1967) The Lead Shoes (1949) Little Nemo (1911) Mabel’S Blunder (1914) The Mark Of Zorro (1940) Mrs. Miniver (1942) The Muppet Movie (1979) Once Upon A Time In The West (1968) Pillow Talk (1959) Precious Images (1986) Quasi At The Quackadero (1975) The Red Book (1994) The Revenge Of Pancho Villa (1930-36) Scratch And Crow (1995) Stark Love (1927) The Story Of G.I. Joe (1945) A Study In Reds (1932) Thriller (1983) Under Western Stars »

- Kirk

Permalink | Report a problem


'Muppet Movie' and 'Thriller' among 25 new entries in National Film Registry

30 December 2009 11:30 AM, PST | Hitfix | See recent Hitfix news »

Washington (AP) — Michael Jackson's "Thriller" video, with that unforgettable graveyard dance, will rest among the nation's treasures in the world's largest archive of film, TV and sound recordings. The 1983 music video directed by John Landis, though still the subject of lawsuits over profits, was one of 25 films to be inducted Wednesday for preservation in the 2009 National Film Registry of the Library of Congress. It's the first music video named to the registry. It had been considered in past years, but following Jackson's death, the time was right, said Steve Leggett, coordinator of the National Film Preservation Board. »

- Brett Zongker

Permalink | Report a problem


2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1991

1-20 of 5667 items from 2009   « Prev | Next »


IMDb.com, Inc. takes no responsibility for the content or accuracy of the above news articles, Tweets, or blog posts. This content is published for the entertainment of our users only. The news articles, Tweets, and blog posts do not represent IMDb's opinions nor can we guarantee that the reporting therein is completely factual. Please visit the source responsible for the item in question to report any concerns you may have regarding content or accuracy.

See our NewsDesk partners