IMDb > Colin Firth > News
Quicklinks
Top Links
biography by votes awardsNewsDesk
Filmographies
overviewby type by year by ratings by votes awards by genre by keyword
Biographical
biography other works publicity photo galleryNewsDesk
External Links
official sites miscellaneous photographs sound clips video clips

Connect with IMDb



2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1998 | 1997 | 1996 | 1994

1-20 of 701 items from 2009   « Prev | Next »


Chris Ullrich’s Best Films of 2009

31 December 2009 2:00 PM, PST | The Flickcast | See recent The Flickcast news »

2009 was a great year for films in general, particularly if you’re a fan of the sci-fi genre. The year also saw the return of a beloved franchise to the big screen as well as the latest film by one of our best modern directors. And even with the current condition of the country and the economy, audiences still managed to fill theaters and the movies enjoyed record breaking successes that hopefully will continue on into the new year.

Even with all the great movies in 2009, there were also some not so great ones. Sadly, there will always be some real bombs, but that’s to be expected. Fortunately, there were also quite a few standouts that helped keep us entertained, enthralled and excited about going to the movies in 2009.

As usual with lists of this type, I need to disclaim and say this is my list of what I »

- Chris Ullrich

Permalink | Report a problem


WENN 2009 Movie Quiz

31 December 2009 7:57 AM, PST | WENN | See recent WENN news »

Well, that was some year - but were you paying attention?

We've trawled through the happenings and the hits, the flops and the fuss to bring you the last 12 months in quiz form.

So, as we ring in 2010, here's your chance to test the old grey matter with 30 posers about the closing year.

Best of luck...

1. Name Kate Hudson's former baseball beau.

a. Alex Rodriguez

b. Derek Jeter

c. Manny Ramirez

2. Who won the 2009 Oscar for Performance by an Actor in a Leading Role?

a. Sean Penn

b. Brad Pitt

c. Mickey Rourke

3. And who won Oscar gold in the Actress in a Supporting Role category?

a. Amy Adams

b. Penelope Cruz

c. Viola Davis

4. Name the actress who won damages from U.K. tabloid the Daily Mail after the publication called her "the most irritating actress".

a. Kate Winslet

b. Dame Judi Dench

c. Kate Hudson

5. Name the Russian who gave birth to Mel Gibson's baby in October.

a. Petra Nemcova

b. Oksana Grigorieva

c. Anna Kournikova

6. How many kids does Mel Gibson now have?

a. 6

b. 7

c. 8

7. Which actress fasted for 12 days to highlight the plight of refugees in Darfur?

a. Angelina Jolie

b. Charlize Theron

c. Mia Farrow

8. Which great Brit recovered from a late 2008 coma to start work on his 74th film role this past summer?

a. Christopher Lee

b. Lord Attenborough

c. Sir Ian McKellen

9. Which top TV actress said, "I was named after my great-grandmother. If you look it up it's Greek, but my grandmother was apparently named after an Irish Catholic saint, who had an indiscretion with the Greek god Zeus and was kicked out."

a. Vivica A. Fox

b. Penelope Cruz

c. Calista Flockhart

10. Which movie star quit acting to become a batty rapper?

a. Hugh Grant

b. Joaquin Phoenix

c. Mark Wahlberg

11. Which Irish actor became a dad for the second time this year?

a. Colin Farrell

b. Colin Firth

c. Daniel Day-Lewis

12. She played TV chef Julia Child and Fantastic Mr. Fox's wife in two 2009 films. Name the Oscar winner.

a. Nicole Kidman

b. Julia Roberts

c. Meryl Streep

13. The castmembers of which famous TV sitcom reunited for an episode of Curb Your Enthusiasm?

a. Friends

b. Cheers

c. Seinfeld

14. Which sexy star inhabited Jennifer's Body?

a. Megan Fox

b. Eva Mendes

c. Kate Beckinsale

15. Which Charlie's Angels star died on the same day as Michael Jackson?

a. Cheryl Ladd

b. Jaclyn Smith

c. Farrah Fawcett

16. Which 2009 movie did George Clooney not appear in?

a. Fantastic Mr. Fox

b. The Men Who Stare At Goats

c. The Blind Side

17. Which funnyman had heart surgery in 2009 to replace a heart valve?

a. Robin Williams

b. Pierce Brosnan

c. Alec Baldwin

18. Which box office smash hit featured balloons, an old man and a boy scout?

a. Bolt

b. Up

c. Monsters Vs. Aliens

19. Jaime Pressly, Claire Danes, Marla Sokoloff and Anna Faris all had what in common in 2009?

a. They got married this year

b. They had a baby this year

c. They spent time in rehab

20. Which actress was unceremoniously ditched from the Twilight franchise?

a. Ashley Greene

b. Dakota Fanning

c. Rachelle Lefevre

21. And which filmmaker's daughter will replace her in Eclipse next year?

a. Bryce Dallas Howard

b. Jessica Capshaw

c. Eva Amurri

22. Which Beatle does Aaron Johnson portray in Sam Taylor-Wood's directorial debut Nowhere Boy?

a. Paul McCartney

b. Ringo Starr

c. John Lennon

23. Which British actress was left "mortified" when Esquire magazine named her the year's Sexiest Woman?

a. Kate Winslet

b. Katie Price

c. Kate Beckinsale

24. Name the director of Inglourious Basterds.

a. Steven Spielberg

b. Ron Howard

c. Quentin Tarantino

25. Which British actor played the roles of Scotty in Star Trek and an adventurous mammal in Ice Age: Dawn of the Dinosaurs?

a. Hugh Laurie

b. Simon Pegg

c. Colin Firth

26. And which original Star Trek castmember was 'beamed up' for the summer sci-fi epic?

a. Leonard Nimoy

b. William Shatner

c. George Takei

27. Name the apt title of tragic movie star Patrick Swayze's memoirs.

a. The Time of My Life

b. No More Dirty Dancing

c. Next of Kin

28. Who will co-host the Oscars in March?

a. Brad Pitt and George Clooney

b. Hugh Jackman and Nicole Kidman

c. Alec Baldwin and Steve Martin

29. Which former heavyweight boxing champion played himself in hit comedy The Hangover?

a. Muhammad Ali

b. Mike Tyson

c. Lennox Lewis

30. And, here's a real toughie to finish on... Name Sarah Jessica Parker and Matthew Broderick's surrogate, who carried and gave birth to the couple's twins.

a. Kim Cattrall

b. Katherine Ross

c. Michelle Ross

Answers:

1. a

2. a

3. b

4. a

5. b

6. c

7. c

8. b

9. c

10. b

11. a

12. c

13. c

14. a

15. c

16. c

17. a

18. b

19. a

20. c

21. a

22. c

23. c

24. c

25. b

26. a

27. a

28. c

29. b

30. c. »

Permalink | Report a problem


What to see in 2010

31 December 2009 2:11 AM, PST | The Guardian - TV News | See recent The Guardian - TV News news »

Can Martin Scorsese pull off a horror movie? Is Glasgow the new Venice? And what's Ricky Gervais up to in Reading? Our critics pick next year's hottest tickets

Film

Cemetery Junction

Having conquered Hollywood, Ricky Gervais is coming home. With his long-time collaborator Stephen Merchant, he has set out to create a British film in the tradition of Billy Liar and the Likely Lads – and of course his own masterpiece The Office – about three blokes working for the Prudential insurance company in Gervais's hometown of Reading. Released on 7 April.

A Single Man

The smart money says Colin Firth will be bringing home a certain gold, bald-headed statuette for his performance as a bereaved gay man in Los Angeles. Based on the 1964 novel by Christopher Isherwood, the movie – fashion designer Tom Ford's directorial debut – follows one day in the life of Firth's literature academic as he confronts his own mortality. Released on 12 February. »

Permalink | Report a problem


What to see in 2010

31 December 2009 2:11 AM, PST | The Guardian - Film News | See recent The Guardian - Film News news »

Can Martin Scorsese pull off a horror movie? Is Glasgow the new Venice? And what's Ricky Gervais up to in Reading? Our critics pick next year's hottest tickets

Film

Cemetery Junction

Having conquered Hollywood, Ricky Gervais is coming home. With his long-time collaborator Stephen Merchant, he has set out to create a British film in the tradition of Billy Liar and the Likely Lads – and of course his own masterpiece The Office – about three blokes working for the Prudential insurance company in Gervais's hometown of Reading. Released on 7 April.

A Single Man

The smart money says Colin Firth will be bringing home a certain gold, bald-headed statuette for his performance as a bereaved gay man in Los Angeles. Based on the 1964 novel by Christopher Isherwood, the movie – fashion designer Tom Ford's directorial debut – follows one day in the life of Firth's literature academic as he confronts his own mortality. Released on 12 February. »

Permalink | Report a problem


A Good Year for Directors Who Aren’t Straight White Men

30 December 2009 11:07 PM, PST | Collider.com | See recent Collider.com news »

The position of director has long been dominated by heterosexual, Caucasian males in Hollywood. For evidence of this, one need only look at the Academy Award for Best Director nominations over first 81 years of the award’s existence. Only three times have female directors received nominations (Lina Wertmüller in 1976, Jane Campion in 1993, and Sofia Coppola in 2003) and only once has an African-American director been nominated (John Singleton in 1991). Homosexual directors have had more luck, with such notable openly gay directors as Rob Marshall, Gus Van Sant, and Pedro Almodovar gaining nominations, while John Schlesinger and George Cukor even won the award. Still, directing in Hollywood is not a particularly diverse game. So it is noteworthy when, as Variety points out, “it’s possible the best-director noms might not include a single English-speaking, Caucasian, straight male”.

For a look at the directors who might instead seize this year’s Oscar nominations, »

- Brendan Bettinger

Permalink | Report a problem


Year in Review Part 2: Burn the Negatives!

30 December 2009 9:23 PM, PST | FilmExperience | See recent FilmExperience news »

The title of this post is indefensible, exclamatory (!) and puerile. But these movies piss me off and if they can be super obnoxious, so can I. Now, in truth, I probably never see the absolute "worst" of the movies that play in theaters since I can pick and choose my own film menu. My New Year's Resolution is to be more constructive when I criticize (I'm not giving up criticism. That's mother's milk). I'd also like to be more positive in 2010.

Thus, I retract the titular command: No negatives of the following movies and performances should be incinerated ... instead let them live on as cautionary tales to actors and filmmakers. People are watching. Try harder.

Worst Supporting Actor

I've already expressed my concerned about the "too much!" of Stanley Tucci's continually nominated performance in The Lovely Bones. I don't know what the hell Richard Gere was doing in Amelia, »

- NATHANIEL R

Permalink | Report a problem


Matt’s Top Performers, Director, Quotes, and Kills of 2009

30 December 2009 6:38 PM, PST | Collider.com | See recent Collider.com news »

The joy of list-making continues today as I’m running down who I thought gave the best performances of the year plus what I thought were the best quotes and kills of 2009.  Please keep in mind that regarding the performances, I haven’t seen a few key films that could have very well changed the winners and runners-up: Crazy Heart (Best Actor), The Last Station and Bright Star (Best Actress), and a few others.  If you think there was someone who clearly should’ve won or been nominated, shout out in the comments section and I’ll let you know whether I saw the film or not.

With this disclaimer out of the way, I present to you my picks for the best performers, directors, quotes, and kills of 2009.  Hit the jump to check them all out.

Best Actor: Colin Firth as “George Falconer” in A Single Man

Runners-Up »

- Matt Goldberg

Permalink | Report a problem


Director Tom Ford re-enacts family suicide in A Single Man

30 December 2009 8:35 AM, PST | Monsters and Critics | See recent Monsters and Critics news »

Fashion designer-turned-moviemaker Tom Ford had a lot of personal drama to draw from for the suicide scene in his acclaimed new film A Single Man, as it took place in his own family. Colin Firth plans his suicide in the movie after losing his longtime partner, played by fellow Brit Matthew Goode, and Ford admits the tragedy of the movie seems authentic because he actually experienced a relative's dreadful death. He said: 'The suicide in the story comes from my family. There was a suicide that really took place in my family. It was exactly that re-enacted in the film by Colin's character with the suit and cufflinks laid out, and how he zipped himself into a sleeping »

- Ellie Pratt

Permalink | Report a problem


Year in Review Pt 1: Baffling Comedy and Over Cooked Drama

29 December 2009 7:04 PM, PST | FilmExperience | See recent FilmExperience news »

Part 1 of ??? (Possibly Many) Receive with simplicity everything that happens to you.

~"Rashi" according to A Serious Man.I rarely make time to rewatch movies (so many new and old films to see for the first time) which is a shame since a second look can be valuable. Some critics and civilians are loathe to admit that their minds are changeable or that their opinions aren't the be all/end all, but why? There's always new points of view to consider and life experiences that should shift your paradigms.

Huh?

Before I get to the movies I feel strongly about (i.e. worst and best), I thought I'd share the three which I'm not sure I "got": The Coen Bros A Serious Man, Lars von Trier's Antichrist (my gut reaction) and Jody Hill's Observe and Report.

All three verge on the deeply misanthropic which can be something »

- NATHANIEL R

Permalink | Report a problem


Ford Family Tragedy Re-enacted In Film

29 December 2009 5:31 PM, PST | WENN | See recent WENN news »

Designer-turned-moviemaker Tom Ford had a lot of personal drama to draw from for the suicide scene in his acclaimed new film A Single Man - it took place in his own family.

Colin Firth plans his suicide in the movie after losing his longtime partner, played by fellow Brit Matthew Goode, and Ford admits the tragedy of the movie seems authentic because he actually experienced a relative's similar dreadful death.

He tells WENN, "The suicide in the story comes from my family. There was a suicide that really took place in my family. It was exactly that re-enacted in the film by Colin's character with the suit and cufflinks laid out, and how he zipped himself into a sleeping bag because he didn't want to make a mess.

"I remember very vividly that there were darkly comic moments because what are you gonna do when these things happen to you in your life." »

Permalink | Report a problem


Flicks on 6 – Sherlock Holmes, A Single Man, Nine, It’s Complicated

29 December 2009 10:10 AM, PST | The Scorecard Review | See recent Scorecard Review news »

Let’s take a trip back in time, and pretend you haven’t heard about all the films that opened up on December 25. Well, that’s perfect, because here’s my reviews of Sherlock Holmes, A Single Man, Nine, It’s Complicated and The Young Victoria. It’s just me this time for the Flicks on 6 segment of “Keep it Local” on Koin Local 6. I taped the segment so I could escape to Chicago for the holidays. So let’s see if you can brave the storm of just listening to me for almost four minutes … if you dare. And for the record, Sherlock Holmes was the family movie to see this year, though my favorite out of the five is A Single Man. Colin Firth’s best performance yet.

Related posts:Flicks on 6 – Leap Year, Imaginarium, Youth in Revolt Flicks on 6 – Best Movies of 2009 Flicks on 6 – Golden Globes, Inglourious Basterds »

- Jeff Bayer

Permalink | Report a problem


The Flickcast Presents: Best Films Of 2009

29 December 2009 10:00 AM, PST | The Flickcast | See recent The Flickcast news »

Rather than tell you what I think I should, I decided to come clean on this list. For instance, I am aware that A Serious Man might technically and artistically be a cut above some of these, but I just didn’t enjoy it as much. I’ll also preface this by saying since I was covering most of the main-stream movies this year, there were a lot of independent movies I didn’t see, so they may not appear on the list. The film title links to a review when applicable.

Up In The Air – Buoyed by a trio of fantastic actors, I found this movie to be utterly charming. Directed by Jason Reitman (Thank You For Smoking, Juno), the movie is touching, prescient, original, and funny. Vera Farmiga, George Clooney and Anna Kendrick all received Golden Globe acting nominations.  George Clooney’s depiction of a traveling man who »

- Shannon Hood

Permalink | Report a problem


Top 25 Movies of 2009: Movies #11 - 20

29 December 2009 9:56 AM, PST | Rope of Silicon | See recent Rope Of Silicon news »

Top 25 Movies of 2009 #11 - 20

And we arrive at day two of my listed look back at 2009 with the movies ranked #11-20. If you missed yesterday's installment featuring my Honorable Mention choices and spots 21-25 you can click here and start there and continue to this list afterward. Once again, before we get started, here is the schedule for the next few days:

2009 "Best Of" Schedule

Monday, Dec. 28: Honorable Mentions and #21 - 25

Monday, Dec. 28: Nominations for RopeofSilicon Users Top Ten andlaquo; Updated

Tuesday, Dec. 29: Movies #11 - 20

Wednesday, Dec. 30: Movies #1 - 10

Thursday, Dec. 31: Round 2: You Vote for the Best Films of 2009

Monday, Jan. 4: The 2nd Annual RopeofSilicon Awards

Today's ten films include a couple I had a hard time keeping out of spots nine and ten on my ultimate top ten list of 2009, and are major reasons this list grew from the usual ten selections to twenty-five. »

- Brad Brevet

Permalink | Report a problem


2010 movie preview: 15 films you probably didn’t know you should be excited for

29 December 2009 9:37 AM, PST | ReelLoop.com | See recent Reel Loop news »

A few days back John made the rather excellent list of 15 films that are sure to get audience’s pulses racing with anticipation for next year. Yet away from the marketing hype, pre-release publicity and away from the A-List names there are a slew of movies that, whilst not overly commercially minded, look like they may just be delightful. Some might be sleeper hits, some might not. Either way here is a list of 15 films, five each from the U.S., Asia and Europe, you may not have heard of to look out for next year:

The United States

The Fighter

Perhaps tainted by Christian Bale’s lost lustre or director David O. Russell’s reputation, The Fighter is receiving much less attention than I initially envisioned. Mark Wahlberg is to star in the lead role of professional boxer “Irish” Micky Ward with Bale as his half brother. The Fighter »

- kcasey

Permalink | Report a problem


2010 movie preview: 15 films you probably didn’t know you should be excited for

29 December 2009 8:46 AM, PST | ReelLoop.com | See recent Reel Loop news »

A few days back John made the rather excellent list of  15 films that are sure to get audience’s pulses racing with anticipation for next year. Yet away from the marketing hype, pre-release publicity and away from the A-List names there are a slew of movies that, whilst not overly commercially minded, look like they may just be delightful. Some might be sleeper hits, some might not. Either way here is a list of 15 films, five each from the U.S.,  Asia and Europe, you may not have heard of to look out for next year:

The United States

The Fighter

Perhaps tainted by Christian Bale’s lost lustre or director David O. Russell’s reputation, The Fighter is receiving much less attention than I initially envisioned. Mark Wahlberg is to star in the lead role of professional boxer “Irish” Micky Ward with Bale as his half brother. The Fighter »

- Kieron Casey

Permalink | Report a problem


Oscars 2010: which runners and riders will last the race?

29 December 2009 3:52 AM, PST | The Guardian - Film News | See recent The Guardian - Film News news »

The nominees will only be announced on 2 February and the awards given out on 7 March, but the likely contenders can already be divined

As the end of 2009 approaches we're in the thick of the Us awards season and pretty much everyone from the critics groups and some of the guilds to the Hollywood Foreign Press Association (Hfpa), the American Film Institute and the local barman have publicised their nominees and winners. Top 10 lists for 2009 have been drawn up, the year's most admired actors and actresses have been proposed and anointed, and the merits of the best work in directing, screenwriting, editing and all the crafts have been debated. The only body that has yet to weigh in on the virtues of Gabourey Sidibe or George Clooney or Invictus is the guardian of the Oscars – the Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

When the Academy's 4,000 or so members announce their nominees on 2 February, »

- Jeremy Kay

Permalink | Report a problem


Review: A Single Man

29 December 2009 12:41 AM, PST | JoBlo.com | See recent JoBlo news »

Plot: A single day in the life of a middle-aged, British academic (Colin Firth) living in Los Angeles during the 1960.s. Distraught over the death of his lover (Matthew Goode), he plans to take his own life, but first must contend with his alcoholic, party girl best friend (Julianne Moore), and the advances of an adoring student (Nicholas Hoult). Review: A Single Man was another film that played to great acclaim at this year.s edition of the Toronto International Film Festival. Based »

- Chris Bumbray

Permalink | Report a problem


Matt’s Top 10 Films of 2009

27 December 2009 7:45 PM, PST | Collider.com | See recent Collider.com news »

I’m so happy that 2009 was a front-loaded year.  Friends and family asked me on more than one occasion, “It’s the end of the year, so where are all the good movies?”  I responded that this year, for whatever reason, was different and some of the year’s best films had premiered as early as Sundance (The Hurt Locker technically debuted in 2008 with its premiere at the Venice Film Festival).  The scarcity of must-see year-end flicks worked out beautifully for me because I had the time to give more thought to films and have the opportunity to watch them more than once.  I feel confident in my Top 10 in a way that I’ve been uneasy about in years prior.  There was a wealth of great films to choose from this year and almost all of my favorites are now available to own or rent on DVD or Blu-ray. »

- Matt Goldberg

Permalink | Report a problem


The Notable Films of 2010: Part Six

27 December 2009 10:09 AM, PST | Dark Horizons | See recent Dark Horizons news »

The Last Airbender

Opens: July 2nd 2010

Cast: Noah Ringer, Nicola Peltz, Jackson Rathbone, Dev Patel

Director: M. Night Shyamalan

Summary: A live-action film based on the Nickelodeon animated TV series. In a fantastic world where civilisation exists as four great empires, a reluctant young child sets out on a perilous journey to restore balance to a world torn apart by war.

Analysis: It has been quite the decade for M. Night Shyamalan, who started it as a household name with the label of a modern-day Hitchcock thanks to the likes of "The Sixth Sense" and "Signs". Today he's considered more of a one-trick pony and in some cases a punchline due to rampant stories of egomania run wild and a series of much derided onscreen flops like "Lady in the Water" and "The Happening".

Thus 'Airbender' marks a potential return to form for the helmer. An adaptation of the hit »

- Garth Franklin

Permalink | Report a problem


The Notable Films of 2010: Part Six

27 December 2009 10:09 AM, PST | Dark Horizons | See recent Dark Horizons news »

The Last Airbender

Opens: July 2nd 2010

Cast: Noah Ringer, Nicola Peltz, Jackson Rathbone, Dev Patel

Director: M. Night Shyamalan

Summary: A live-action film based on the Nickelodeon animated TV series. In a fantastic world where civilisation exists as four great empires, a reluctant young child sets out on a perilous journey to restore balance to a world torn apart by war.

Analysis: Its been quite the decade for M. Night Shyamalan who started it as a household name with labels of a moodern-day Hitchcock thanks to the likes of "The Sixth Sense" and "Signs". Today he's considered more of a one-trick pony and in some cases a punchline due to rampant stories of egomania run wild and a series of much derided onscreen flops like "Lady in the Water" and "The Happening".

Thus 'Airbender' marks a potential return to form for the helmer. An adaptation of the hit cartoon series »

- Garth Franklin

Permalink | Report a problem


2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1998 | 1997 | 1996 | 1994

1-20 of 701 items from 2009   « Prev | Next »


IMDb.com, Inc. takes no responsibility for the content or accuracy of the above news articles, Tweets, or blog posts. This content is published for the entertainment of our users only. The news articles, Tweets, and blog posts do not represent IMDb's opinions nor can we guarantee that the reporting therein is completely factual. Please visit the source responsible for the item in question to report any concerns you may have regarding content or accuracy.

See our NewsDesk partners